Det mörka samiska kulturarvet : om makt, konstruktion och representation / Kristina Thorell.

Reservationer Kunskapens hus

Det går inte att reservera innestående böcker på biblioteket på Kunskapens hus. Kontakta Kinna bibliotek på telefon: 0320 21 70 90 eller epost:bibliotek@mark.se så hjälper vi till.
203514
Det mörka samiska kulturarvet : om makt, konstruktion och representation / Kristina Thorell.
Det mörka samiska kulturarvet : om makt, konstruktion och representation / Kristina Thorell.
Av: Thorell, Kristina, 1976-
Utgivningsår: [2020].
Språk: Svenska
Medietyp: Bok
Förlag: Vulkan
Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna Omarkerad betygsstjärna
Antal reservationer: 0
Innehållsbeskrivning
Mörkt kulturarv är ett begrepp som är synonymt med arv som skadats eller präglas av grymhet, svårigheter, skam eller smärta. Boken utvecklar kunskapen om innebörden av det mörka kulturarvet i Sápmi. Särskild tonvikt läggs vid att problematisera hur kulturarvet representeras och förmedlas. Det samiska kulturarvet är mörkt eftersom det bär negativa minnen från koloniseringen av regionen. Det utgör en del av de minnen som förstärker betydelsen av mänskliga rättigheter då det speglar hur urbefolkningar förtryckts av det externa samhället. Museer samlar ett materiellt kulturarv som finns kvar trots krav om modernisering och utveckling med tiden. En annan del av den samiska kulturen är det immateriella kulturarvet som handlar om att hålla kvar lokal kunskap och traditioner. Att vara same innebär bl a att praktisera traditioner för jakt, matlagning och hantverk som är ärvda från tidigare generationer. På sätt formas historiebruket genom en daglig praktik. Författare är Kristina Thorell som är doktor i kulturgeografi och master i teologi med inriktning mot samisk religion.

Här finns titeln:

Loading...

Andra titlar av samma författare

Liknande titlar

174592
Av: Nordström, Ester Blenda
191142
Av: Labba, Elin Anna
183806
Av: Westerdahl, Christer
201012
Av: Lundmark, Lennart
183790
Av: Hagerman, Maja
84681
Av: Bornstein, Anna
75152
Av: Kjellström, Rolf
94436
90188
Av: Kjellström, Rolf
55457
Av: Kvenangen, Per Guttorm
169200
173458
Av: Everdahl, Göran
113722
Av: Fredlund, Jane

Språk

Om författaren

Loading...

Läs mer

Taggar

Obs!

Tänk på att välja "rätt" medietyp!
Du som vill låna vanliga ljudböcker att lyssna på väljer "Ljudbok, CD" eller "Ljudbok, MP3". Står det istället "Talbok, DAISY" innebär det att boken är till för synskadade, dyslektiker med flera.