Skaffa lånekort

Lånekortet - din nyckel till våra tjänster

Välkommen in på ditt bibliotek för att skaffa lånekort. Det är gratis. Lånekortet kan användas på alla bibliotek i Marks kommun. Om du ber om en pinkod till ditt kort så kan du bland annat logga in här på vår hemsida och reservera, göra omlån, dessutom kan du också använda våra databaser och låna e-böcker.

 

Låneregler

Lånekort

Du ska ha ett lånekort för att få låna på biblioteket. Ditt första lånekort är
gratis men du måste visa legitimation för att få det. Du måste ha med dig ditt lånekort varje gång
du lånar. Tala om för biblioteket om du har fått en ny adress eller om du har tappat ditt lånekort.
Ett nytt lånekort kostar 10 kronor.

Biblioteket talar inte om ditt namn, ditt personnummer eller din adress för någon annan utan använder det bara när du lånar böcker.

Du har ansvar för det du har lånat

Du har ansvar för allt som du har lånat med ditt lånekort. Du måste betala om det du har lånat
kommer bort eller blir förstört eller om du inte lämnar tillbaka det du lånat. Du får betala en avgift
om du inte lämnar tillbaka boken i tid. Om du inte lämnar tillbaka en bok i rätt tid ska du betala 25 kronor. Du får ett brev med en påminnelse efter en vecka. För varje vecka du är sen med boken kostar det dig ännu mer pengar. Om du inte lämnar tillbaka boken alls måste du också betala vad boken har kostat. Du får inte låna om du är skyldig 95 kronor eller mer för påminnelser.

Så här länge får du låna

Du får låna böcker, tidskrifter och cd-skivor i fyra veckor. Media som är mycket efterfrågad får du låna i två veckor. Du kan låna en film i en vecka. Du ska ha fyllt 18 år för att få låna film. Varje gång du lånar något får du ett kvitto där det står vad du har lånat och när du ska lämna tillbaka det.

Låna om en bok

Om du inte hinner läsa ut din bok kan du låna den en gång till om inte någon annan väntar på den. Du kan ringa eller maila till biblioteket och tala om att du vill låna om en bok. Du kan också låna om på vår hemsida, men då måste du först få en kod av personalen på biblioteket.

Beställa i förväg

Om du vill låna en bok, som någon annan har lånat kan du beställa den i förväg. Det kallas för att reservera. När boken kommer in till biblioteket skickas ett mail eller sms om att boken finns att hämta.

Lån från andra bibliotek samt fjärrlån

Om boken du vill låna inte finns på biblioteket kan biblioteket låna den från ett annat bibliotek. Om den inte finns på något bibliotek i vår kommun, så kan vi prova att låna in den från en annan kommuns bibliotek. Det kallas för att fjärrlåna.

Biblioteket köper nya böcker och tidningar

Du kan ge förslag på böcker och tidningar som du tycker biblioteket ska köpa. Detta kan du göra via hemsidan när du är inloggad.

Bibliotekskatalog

På kommunens webbplats kan du leta efter en bok du vill låna i bibliotekskatalogen. Internetadressen är www.mark.se/bibliotek. Där finns också boktips.

Språk