Hoppa till innehåll
Språk Språk
svenska svenska English English
Lite hjälp på vägen Lite hjälp på vägen

Dropin på Kinna bibliotek

Vill du veta mer om eller ha hjälp med att börja att läsa e-böcker? Välkommen på dropin på måndagar kl 17-18.30 på Kinna bibliotek. Ta gärna med dig telefon, dator, läs- eller surfplatta om du har.

Adobe-Id Adobe-Id

När du installerar ett program för att läsa e-böcker blir du ombedd att skapa ett Adobe-ID. Det är gratis och gör det möjligt för dig att läsa din kopieringsskyddade e-bok på upp till sex olika enheter genom att ange samma Adobe-ID på alla.

Så här gör du:
Gå in på Adobes sida för medlemsregistrering. Klicka på den gula knappen till vänster, Create an Adobe Account. Fyll i formuläret. Det är bara de rutor med en röd stjärna som är obligatoriska. Rulla längst ner på sidan och klicka på Continue. Om allt är riktigt ifyllt kommer nu en bekräftelse på att ditt konto är klart. Nu har du ditt Adobe ID. När du sedan installerar läsprogrammet eller lånar en e-bok första gången kommer du att få uppmaningen "Authorzie the device". Då skriver du in din e-postadress och det lösenord du valt. Detta görs bara första gången på varje apparat.

E-böcker E-böcker

Bibliotek Mark erbjuder gratis lån av e-böcker och e-ljudböcker via Elib
NYTT! Du loggar in med ditt lånekortsnummer och samma pinkod som här på hemsidan. Kontakta biblioteket om du inte har någon pin-kod!

           
 

Vanliga frågor om e-böcker och e-ljudböcker Vanliga frågor om e-böcker och e-ljudböcker

Vad är en e-bok?
En e-bok är en bok som har överförts till elektroniskt format så att du kan läsa den direkt på din dator, i din smartphone eller på din läsplatta.

Vad är en e-ljudbok?
En e-ljudbok är en ljudbok som strömmas via internet. Du måste därför vara ansluten till internet när du lyssnar på boken. Ljudboksfilerna sparas inte ned till din hårddisk. E-ljudböcker kan du lyssna på i en dator, surfplatta eller i en smartphone. Tänk på att du måste använda en webläsare som klarar Adobe Flash, som t ex Puffin Web Browser (gratis att ladda ner). 

Kostar det något?
Det är gratis för dig som låntagare hos Bibliotek Mark att låna e-böcker och e-ljudböcker. Men du måste ha ditt lånekort, eftersom du lånar med hjälp av lånekortsnumret och en pinkod. Pinkoden får du på biblioteket. Här fungerar det inte med ditt personnummer.

Finns alla böcker som e-böcker?
Nej, och ofta finns de allra nyaste böckerna inte tillgängliga för lån direkt. 

Kan jag läsa på min smartphone/surfplatta/läsplatta?
Ja, men det kräver att du laddar ner ett särskilt program som passar just din apparat. Mer information finner du på Elib!

Hur länge får jag låna en e-bok?
Lånetiden är 28 dagar. Om du därefter vill fortsätta att läsa måste du låna e-boken på nytt.

Behöver jag återlämna min e-bok?
Nej, du behöver inte lämna tillbaks den. Men efter 28 dagar går den inte längre att öppna. Om du vill kan du ha kvar filen så ser du vad du har läst, annars raderar du den bara.

Hur mycket får jag låna?
Du får låna två e-böcker eller e-ljudböcker per vecka. Att det finns en begränsning beror på ökade kostnader för biblioteken. Biblioteken ingår i ett regionalt samarbete kring inköp av e-böcker och samma regler gäller för alla anslutna bibliotek.

Kan jag få hjälp på biblioteket att låna en e-bok?
Du är alltid välkommen in till oss, så hjälper vi dig efter bästa förmåga. På Kinna bibliotek har vi dropin på torsdagar kl 17-18.30, då kan du få lite extra hjälp med frågor kring e-böcker.
Du kan också titta på Elibs vanliga frågor.

 

Bokbussen
0320 - 21 70 85

Fritsla bibliotek
0320 - 21 77 60

Horreds bibliotek
0320 21 - 77 65

Kinna bibliotek 
0320 - 21 70 90

Skene bibliotek 
0320 - 21 70 95

Sätila bibliotek
0320 - 21 78 77

Alla bibliotekens öppettider
E-post: bibliotek@mark.se