E-biblioteket

Vanliga frågor och svar

Vad är en e-bok?
En e-bok är en bok som har överförts till elektroniskt format så att du kan läsa den direkt på din dator, i din smartphone eller på din läsplatta.

Vad är en e-ljudbok?
En e-ljudbok kan strömmas till din dator, smartphone eller läsplatta, på samma sätt som en e-bok kan läsas i de enheterna.

Kostar det något?
Det är gratis för dig som låntagare hos Bibliotek Mark att låna e-böcker. Men du måste ha ditt lånekort, eftersom du lånar med hjälp av lånekortsnumret och en pinkod. Pinkoden får du på biblioteket. Här fungerar det inte med ditt personnummer.

Finns alla böcker som e-böcker?
Nej, och ofta finns de allra nyaste böckerna inte tillgängliga för lån direkt. 

Kan jag läsa på min smartphone/surfplatta/läsplatta?
Ja, men det kräver att du laddar ner ett särskilt program som passar just din apparat. Mer information finner du på Elibs sida: Så funkar det!

Hur länge får jag låna en e-bok?
Lånetiden är 28 dagar. Om du därefter vill fortsätta att läsa måste du låna e-boken på nytt.

Behöver jag återlämna min e-bok?
Nej, du behöver inte lämna tillbaks den. Men efter 28 dagar går den inte längre att öppna. Om du vill kan du ha kvar filen så ser du vad du har läst, annars raderar du den bara.

Hur mycket får jag låna?
För tillfället testar vi två lån per vecka, detta kan ändras beroende på hur många lån som sker.

Kan jag få hjälp på biblioteket att låna en e-bok?
Du är alltid välkommen in till oss, så hjälper vi dig efter bästa förmåga. På måndagskvällar är det dropin på Kinna bibliotek 17-18.30. Då vi ska hålla avstånd så kan det vara svårt att hjälpa till med mobiler för tillfället. Hör av dig med din fråga till bibliotek@mark.se istället. Du kan också titta på Elibs vanliga frågor.

Språk